רכיבה טיפולית היא דרך חוויתית, חינוכית ולימודית הבאה לתת מענה לילדים ומבוגרים המעונינים לשפר את איכות חייהם במישורים השונים.
בתחום של הפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה נוספות , הרכיבה הטיפולית מסייעת ע"י כך שבזמן המפגש הטיפולי, נוצרות בין המטופל לסוס סיטואציות שונות המדמות סיטואציות בהן נתקל המטופל-הרוכב במהלך חייו , בעת הרכיבה מקבל המטופל מהמטפל כליים להתמודדות עם מצבים אלה במטרה לאפשר לו להשתמש בכלים אלו ולהתמודד עם מצבים דומים בחייו.
בנוסף הרכיבה הטיפולית ורכיבה ככלל, דורשת מהמטופל- הרוכב, פיתוח של יכולת התארגנות במרחב, ריכוז, ותכנון, עבודה ותרגול צרכים אלו במהלך מפגשי הרכיבה הטיפולית משפרים את ביצועיו של המטופל הרוכב בתחומים אלו ומשפיעים על התחומים הנ"ל גם בחייו של המטופל מחוץ לרכיבה בכך שהם מגדילים את טווחי הריכוז והקשב, ונותנים כלים לשיפור ההתארגנות.
באמצעות הרכיבה וההימצאות בקרבת הסוס, מתבצע טיפול בסביבה לא מאיימת, המעודדת התפתחות אישית וחברתית.
מפגשים טיפוליים עם סוסים נושאים יתרונות שונים .
הרוכב- המטופל מאותגר לשפר את יכולותיו המנטליות והחברתיות ע"י לימוד מיומנויות רכיבה , שליטה בסוס וטיפול בו. הקרבה לסוסים והקשר עימם מעוררים השלכות מעולמו הפנימי של המטופל.
בעת המפגש עם הסוס, המטפל יכול לזמן מצבים שמעוררים רגשות שונים כגון פחד, קנאה ורגשות נוספים וכן התנהגויות שאופיניות למטופל בחיי היום יום.
העלאת רגשות הנ"ל נותנת לגיטמציה לביטוי מילולי של רגשות אלו ואחרים וכך גם ההתמודדות עם המצבים השונים המאפשרת למטופל ללמוד דרכים נוספות להתמודדות עם הקשיים בהם הוא נתקל.
עם העלאת המצבים הנ"ל והשיקוף המובא ע"י הסוס והמטפל בפני המטופל מתחילה להתפתח אצל המטופל- הרוכב מודעות עצמית.
מודעות זו מאפשרת לו להבין מה הם הגורמים, המצבים בהם מופיע הקושי ומה הן ההשלכות ומהם הדברים שיעזרו לו להתמודד .
בנוסף לפיתוח המודעות הרכיבה עובדת על מישורים נוספים המשמשים כמישורים תומכים לקשיי הקשב והריכוז:
· התחום המוטורי- חיזוק שרירי הגוף וויסות כוח, שיפור בשיווי המשקל, יציבה.
· התחום התחושתי- שיפור חוש הכיוון וההתמצאות במרחב, רצף תנועה, זמן תגובה.
· התחום התקשורתי-יצירת קשר עין, יכולת ביטוי, שפה-הגייה ומבנה משפט, שפת גוף.
· התחום הלימודי- שיפור היכולות האקדמיות ע"י תרגילים ועזרים לימודיים. שיפור הקשב והריכוז, הורדת האימפולסיביות והעלאת סף התסכול, שיפור הזיכרון, התארגנות מחשבתית והפשטה.
חיזוק כללי של הגוף יאפשר השארות ארוכה יותר בתך משימה מה שיאפשר עבודה על אופן הביצוע שלה, התיכנון שלה , פרוקה לשלביה השונים וחיבורה לרצף תנועתי , התמודדות עם הקושי שבה יעלה את סף התסכול ולירידה באימפולסיביות, כמו כן כל הנ"ל , מסייע בבנית הביטחון העצמי ושיפור הדימוי העצמי.